Magdalena Kurzyp, dietetyk i autorka książki “Odżywianie w łuszczycy. Wpływ diety na stan skóry.” przygotowała dla portalu Łuszczyca.edu.pl tygodniowy jadłospis dla osób chorych na łuszczycę.
Poniżej prezentujemy przykładowy, dzienny jadłospis dla Łuszczyka.
Śniadanie I
Grahamka 30g (odkroić piętkę i zjeść ją z łyżeczką oleju lnianego), pieczona wołowina ligawa lub zadnia 20g, sałatka z 5 rzodkiewek, 10cm ogórka węża, dwa liście sałaty rzymskiej, sól i pieprz do smaku, sos winegret wg przepisu, herbata, Szklanka wody.
Śniadanie II
Kasza jaglana ugotowana filiżanka, pieczony lub gotowany indyk 20g, 2 liście sałaty rzymskiej i 4 rzodkiewki, 150g ugotowanej fasolki szparagowej z oliwą – 1 łyżeczka, Szklanka wody.
Obiad
Zupa jarzynowa ugotowana na wodzie. Do zjedzenia 300ml, ugotowana kasza gryczana (2 czubate łyżki), polać na talerzu łyżeczką oliwy
kalafior ½ i ½ kalarepki ugotować polać sosem winegret (łyżeczka)
1 zraz indyczy, nektarynka, Szklanka wody.
Podwieczorek
Jabłko pieczone lub gotowane z cynamonem i 2 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej – ½ do zjedzenia. Szklanka wody.
Kolacja
Jajko na twardo i plasterek łososia wędzonego, grahamka 30g, sałatka z ogórka kiszonego, cebulki i sosu winegret, szklanka kefiru.
Uwagi do diety:
Dieta bez ograniczenia glutenu dla kobiet. W ciągu dnia wypijać należy minimum 2 litry wody. W diecie nie występują WARZYWA PSIANKOWATE – POMIDORY, PAPRYKA, ZIEMNIAKI, BAKŁAŻANY I KOLOROWY PIEPRZ. Dla osób, które nie skarżą się na nadwrażliwość jelita, stosujemy dodatkowo zwiększoną podaż błonnika.
Pełną rozpiskę tygodniowej diety dla Łuszczyka, znajdziecie na
Łuszczyca.edu.pl a jeszcze więcej w książce: Magdaleny Kurzyp, “Odżywianie w łuszczycy. Wpływ diety na stan skóry.”
Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.