Najnowsze badania Chińskich naukowców, opublikowane na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry ACS, sugerują, iż popularna wanilia, może zapobiegać łuszczycy lub znacznie zmniejszać nasilenie zmian łuszczycowych.
Już jakiś czas temu udowodniono, że białka układu immunologicznego, zwane interleukinami 17 i 23, są kluczowe w rozwoju łuszczycy. Najnowsze badania sugerują, iż ekstrakt waniliowy (znajdujący się w szerokiej gamie produktów, od pieczywa po perfumy), wpływa na interleukiny, biorące udział w stanach zapalnych i chorobach, w tym także łuszczycy.
Chińscy badacze wywołali łuszczycowe zapalenie skóry u myszy laboratoryjnych. Myszom tym, podawano następnie doustne dawki waniliny – od 0, 1, 5, 10, 50 do 100 miligramów na kilogram masy ciała, przez okres siedmiu dni. Okazało się, iż myszy leczone największymi dawkami wanilii (od 50 do 100 miligramów na kilogram masy ciała), miały znacznie zmniejszone objawy łuszczycowe, w porównaniu do tych otrzymujących mniejsze dawki, lub wcale nie otrzymujące waniliny (grupa kontrolna). U wszystkich myszy leczonych waniliną, nastąpił spadek poziomy białka IL-17 i IL-23, odpowiadający za nasilanie objawów łuszczycy. Naukowcy twierdzą więc, że wanilina była skutecznym związkiem przeciw łuszczycowemu zapaleniu skóry. Badania te dotyczyły jednak wyłącznie zwierząt, i wpływa wanilii na ludzi z łuszczycą, wymaga dodatkowych badań.
Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.