Spożywanie glutenu nie wpływa na łuszczycę?

Szerokie zainteresowanie dietą bezglutenową znajduje swoje uzasadnienie w obawach dotyczących rzekomego powodowania i / lub nasilania rozmaitych chorób dermatologicznych, w tym łuszczycy.

Badania opublikowane w ostatnim czasie na łamach JAAD przeczą poglądowi, iż spożywanie glutenu wpływa na nasilenie objawów chorób skóry. Zespół pod kierownictwem Aarona Druckera dokonał analizy kohorty dojrzałych kobiet z : łuszczycą (85 185 osób), łuszczycowym zapaleniem stawów (85 324 pacjentek) oraz atopowym zapaleniem skóry (63 443).

Zawartość składników diety analizowano za pomocą kwestionariuszy ankietowych, wypełnianych co 4 lata, dla pacjentek z łuszczycą w latach 1991- 2015 oraz dla pacjentek z AZS w latach 1995-2013. Nasilenie objawów choroby monitorowano za pomocą samooceny pacjenta oraz następnie w badaniu dermatologicznym.

Powszechne przekonanie o negatywnych wpływie glutenu na skórę osób zmagających się z chorobami dermatologicznymi może być błędne.

Otrzymane wyniki nie sugerują większego spożycia glutenu wśród chorych kobiet, nie zaobserwowano korelacji pomiędzy ilością spożywanego glutenu a ciężkością objawów (P>.05).

Podstawowym ograniczeniem w wiarygodności wyników badania jest fakt, że nie analizowano grupy z stricte bezglutenową dietą, a jedynie poziom spożywanych pokarmów bogatoglutenowych.

Opracowanie własne na podstawie ogólnodostępnych materiałów.

Zostaw komentarz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zapisz się do newslettera

Zobacz jak działa terapia doktora Michaela Tiranta

Blog pod patronatem marki Dr Michaels

DrMichaels jest producentem preparatów stosowanych w nowatorskiej terapii leczenia łuszczycy. Więcej o produktach z serii DrMichaels znajdziecie Państwo na stronie oficjalnego dystrybutora marki DrMichaels: www.Febumed.com.pl.